/
/
Mijn project bij: een internationale High-tech Enterprise

Mijn project bij: een internationale High-tech Enterprise

Met enthousiasme en de juiste begeleiding kan ik teams laten excelleren en waarde toevoegen aan de organisatie.

Er is veel vraag naar stabiele cloudoplossingen en het liefst worden deze oplossingen morgen opgeleverd. Zo ook bij een internationale High-tech Enterprise klant. Om aan deze vraag te voldoen is er een Cloud Center of Excellence (CCoE) opgezet om een multi-cloud platform te realiseren en beschikbaar te stellen. Daarvoor zijn de eerste stappen gezet met het Microsoft Consulting Services-team. Mourad Dahmani is werkzaam bij 3fifty. Hij is ingehuurd door Microsoft en als Lead Azure Solutions Architect onderdeel van het CCoE. In deze blog vertelt hij over zijn ervaring bij de klant.

Anderhalf jaar geleden startten ze het project om een veilig multi-cloud platform te realiseren met behulp van een CCoE.

Het bouwen van cloudoplossingen

Beeld je eens in: In de organisatie is de IT-afdeling erg druk en heeft geen tijd voor (extra) vragen, procedures voor changes zijn vaak tijdrovend. Er is een tekort aan cloudkennis. Het leveren van nieuwe oplossingen en functionaliteiten voor de business duurt te lang. De applicatieteams zijn afhankelijk van de IT-afdeling om hen te voorzien van IT-resources. Je kunt je voorstellen dat zo’n stroperig proces innovatie in de weg staat. Om innovatie en productiviteit te stimuleren, kan een overstap naar cloudoplossingen worden gemaakt. Echter daarvoor moet je wel de juiste cloudkennis in huis hebben. De afhankelijkheid van de IT-afdeling zorgt voor beperkingen.

Praktijkvoorbeeld: het applicatieteam wil een nieuwe oplossing bouwen. Ze hebben voor deze oplossing extra IT-resources nodig. Denk aan extra capaciteit in de vorm van rekenkracht of opslag. En eventueel ondersteuning bij de transitie naar de Cloud waarbij het applicatieteam weinig tot geen kennis en/of ervaring heeft met de Cloud. Normaal gesproken vragen ze dit aan bij het IT-team. Er gaat veel tijd overheen omdat; 1) de IT-afdeling er geen tijd of prioriteit voor heeft en 2) het proces voor het opschalen binnen een datacenter standaard lang duurt en vaak kostbaar is. Na goedkeuring van de IT-afdeling kan het applicatieteam pas aan de slag. En wat gebeurt er als tientallen of honderden applicatieteams hetzelfde op een gecontroleerde manier willen doen? Ik hoor je denken… dit kan sneller en efficiënter! Het antwoord op deze situatie is: Het opzetten van een CCoE.

Introductie Cloud Center of Excellence

Het CCoE van deze klant heeft een duidelijke visie, namelijk:

“Het bieden van een flexibel en betrouwbaar (multi)cloud- en automatiseringsplatform om een versnelde en duurzame adoptie van de cloud te realiseren, en de mogelijkheden en voordelen van de cloud te maximaliseren en tegelijkertijd risico’s te verminderen om groei van de organisatie te ondersteunen.”

Een CCoE is een cloud uitvoerend- en adviesorgaan wat bestaat uit een aantal teams, waaronder:

  • Customer Team
    • Ondersteunen van DevOps-teams die applicaties of oplossingen in de cloud bouwen
    • Aandragen van best practices, oplossingspatronen en hergebruik van gecertificeerde ‘cloud-producten’
  • Platform Team
    • Het platform continu ontwikkelen en bijhouden met cloudinnovaties
    • Nieuwe cloudmogelijkheden beschikbaar stellen ter ondersteuning van het creëren van waarde voor de business
  • Product Team
    • Bouwen en beheren van gecertificeerde ‘Producten’
    • DevOps-teams helpen om maximale waarde en snelheid te maken tijdens de levering aan de business
  • Architecture & Governance Team
    • Adviseren over cloudpatronen en best practices
    • Richtlijnen voor Platformgebruik definiëren en beschikbaar stellen
  • Security Team
    • Adviseren over cloudrisico’s en compliance
    • Valideren oplossingen en producten tegen het Risk Control Framework
  • Adoption Team
    • Focus op cloudadoptie voor DevOps-teams en het evangeliseren van het CCoE
    • Het opzetten van een community om hergebruik en samenwerking te bevorderen
    • Communiceren over de voortgang en succesverhalen van cloud onboarding

Deze teams bevatten cloud engineers, (Enterprise) architecten, security engineers en adoptiespecialisten. Bij deze klant gaat het om +/-30 personen. Sinds begin 2020 zijn er ook GCP teams bij gekomen die zich bezig houden met het opzetten van een hybride Google Cloud Platform.

De standaard DevOps-rollen zoals Product Owner en Scrum Master zijn ook onderdeel van het CCoE. Aanvullend heeft het CCoE ook een Agile coach aangesteld.

Kort gezegd: het CCoE is een bron van cloudkennis en leverancier van een veilige en stabiele cloudplatform waar DevOps-teams sneller, veiliger en flexibeler cloudoplossingen door kunnen realiseren en meer toegevoegde waarde kunnen leveren aan de business.

Eén van de doelen die het CCoE van deze klant wil verwezenlijken is: een multi-cloud platform beschikbaar stellen, voorzien van de nodige connectiviteit met on-premises datacenters op een veilige manier en DevOps-teams begeleiden bij hun reis naar de cloudplatformen.

Opzetten van een veilig cloudplatform

In Q1 van 2019 is de klant gestart met het traject om het Azure Cloud Platform op te zetten. Ze begonnen met het inrichten van een hybride Azure cloudomgeving. De klant wilde over naar de hybride cloudomgeving op een veilige en verantwoorde manier. De eerste stap was het inregelen van ExpressRoute-verbindingen tussen de Datacenters van de klant en de Azure Datacenter regio’s wereldwijd. Naast connectiviteit is er ook veel aandacht besteed aan Governance en Security. Denk hierbij aan policies, identity & security, monitoring & reporting, etc. Daarvoor heeft het CCoE richtlijnen voor gebruik opgesteld.

Om de omgeving veilig te maken en te houden is er ook een ‘Risk Control Framework’ opgesteld. Dit Framework maakt de potentiële risico’s inzichtelijk en geeft aan welke controls gebruikt moeten worden om deze risico’s te mitigeren en op welke manier. De richtlijnen voor de beschikbaarheid van het Platform, support modellen en adoptie zijn vastgesteld in het ‘Service Management Framework’. Deze twee raamwerken zijn de fundering voor een stabiel en veilig cloudplatform.

Op het moment dat het cloudplatform gereed was voor gebruik, was de volgende, logische stap het starten van de ‘Cloud Journey’ van elk DevOps-team. Elk DevOps-team heeft in dezen haar argumenten om wel of niet naar de Cloud te willen of moeten. Daar hoort vaak ook een milestone-planning bij met deadlines en budgetten. Om deze DevOps-teams te helpen aan een vliegende start heeft het Customerteam een Cloud Journey georganiseerd met een Cloud onboarding process als extra begeleiding. De DevOps teams krijgen initieel een Cloud Awareness-sessie waarin ze leren hoe de cloud werkt en wat het voor hen kan betekenen. Daarna volgen zij het Cloud onboarding process. Hieronder vertelt Mourad vanuit zijn rol wat dat inhoudt.

Mourad’s rol binnen het CCoE

Mourad is als Lead Azure Solutions Architect onderdeel van het Customerteam binnen het CCoE. Het Customerteam is verantwoordelijk voor het begeleiden van de DevOps-teams vanuit een technisch en ‘way of working’-perspectief. Ze hebben geregeld overleg over nieuwe cloudoplossingen. Wanneer een DevOps-team een nieuwe functionaliteit of oplossing wil maken, helpen zij hen met het opstellen van een solution design (architectuurplaat). Vervolgens zetten zij samen de eerste stappen richting deze nieuwe functionaliteit of oplossing. Naast het ophalen van business requirements en het uittekenen van een target-architectuur, bouwen ze ook een PoC. Er komen ook niet-technische taken bij, denk aan een stuk politiek bedrijven, op een Agile manier het project managen, cost management-sessies inplannen en nog veel meer. Mourad is naast zijn deelname in het Customerteam ook actief lid van het Cloud Architecture Board en een aantal Competence Centers (Cloud, CI/CD, etc.).

Hoe beleeft Mourad dit project? Mourad Dahmani, 3fifty:  “Deze omgeving en het project zijn zo uitdagend en vooruitstrevend. In mijn functie heb ik verschillende petten op en is er enorm veel te doen. Ik pak zaken op rondom manieren van werken (Scrum/SAFe), architectuur en technologie (Azure Platform). Wat ik ook heel leuk vind, is dat ik de DevOps-teams help met de nieuwste Microsofttechnologie in de praktijk toe te passen binnen een complexe, internationale omgeving met strenge beveiligingseisen en richtlijnen. Dat is heel gaaf!”

De diverse werkzaamheden, verantwoordelijkheden en de super inspirerende omgeving maken dit project enorm uitdagend en vooruitstrevend”.

Scrum

Agile transformation = change at the organizational level

Previously, the customer mainly worked according to the Scrum method with a small-scale focus, so trying to add value from a team perspective. Shortly after the start of the CCoE, the way of working also changed. The customer chose to realize an Agile transformation for the entire organization. This choice was mainly made so that value is no longer added at the team level, but at a program / portfolio level, ie jointly.

The method used by this client to initiate the Agile Transformation is called: Scaled Agile Framework (SAFe).

Transforming restrictions into opportunities

Dean Leffingwell SOURCE is the creator of SAFe. He saw that Scrum, a popular methodology from the Agile theory, had some limitations for larger (development) organizations. When this organization (200+ employees) sets up small teams based on the Scrum philosophy, a jumble of Scrum teams quickly develops. There is no helicopter view, structure in which these teams work. SAFe ensures that these teams are “aligned” and provides structure.

In practice, this structure is necessary to prevent disorder. It’s easy to lose structure when working with many (read hundreds) teams.

SAFe is based on Scrum, all advantages of this method have been incorporated into SAFe. Think of the short-cyclical sprint backlogs, the Scrummaster and the Product Owner. It must be agile and flexible, without becoming chaotic. SAFe then implements the “Team of Teams”, a kind of master team that takes the teams to the right destination like a train with wagons. This is called the Agile Release Train. In addition, SAFe also introduces a “Sprint of Sprints”, which is called a “Program Increment”.

There is much more to tell about the SAFe theory, such as concepts such as Lean Portfolio Management and Value Stream Mapping, but the essence lies with the cadence of the wagons (teams) and the Program Increments. The combination of Agile, Lean, Scrum and DevOps make the SAFe method a valuable method to use. If you want to know more about (Azure) DevOps, sign up for one of our training regarding Azure DevOps.

“My enthusiasm makes people feel motivated and take ownership of what they deliver. This way you create real added value for the customer and they appreciate the input”.

Build, coach and connect

Mourad has different roles in the team. He is, for example, a buddy / coach, architect and connector. Mourad Dahmani, 3fifty: “When you enter such a large organization and team, it is always a matter of taking the plunge. Just like when you are on vacation. You have to acclimatize, and the team also has to get used to it. After a while you will get used to the temperature and the rhythm. I gradually got to know all the team members. By nature, I am a connector and I try to make a good team of all individuals that really works together and adds value. My passion for IT makes me enthusiastic and curious. My enthusiasm ensures that I get people on board and can motivate them well. As a result, they feel the ownership of what they create and/or do and they really add value. For themselves, the team and the organization. I like to see that and it charges me with new energy and motivation every time again.” ”

Are you curious about working with the cloud?

Feel free to contact us. You can send an email to marketing@3fifty.eu. We would be happy to talk to you.

Please note: Due to our client’s strict privacy policy, we do not call this story by name.

Auteur

Maik

22 december 2020

Bekijk ook